به گفته دکتر شو (Shu)، هورمونهای مادرانه که در طی چند ماه نخست پس از تولد در بدن نوزاد باقی می مانند، از جمله علل بروز آکنه در نوزادان به شمار می روند. حدود 20 درصد از نوزادان در حدود هفته سوم تا چهارم دچار آکنه می شوند.

آکنه به جوش های قرمز یا سر سفید روی گونه، پیشانی یا چانه گفته می شود. به عقیده دکتر شو خوشبختانه آکنه موجود بر روی پوست بیشتر نوزادان تقریباً در چهار ماهگی از بین می رود و نوزاد در این مدت تنها به یک پاک سازی ملایم با آب یا شستشوی ملایم نیاز دارد. از اسکراب شدید و همچنین استفاده از لوسیون و صابون های معطر که باعث بدتر شدن آکنه می شوند، خودداری کنید.

در موارد شدید پزشک ممکن است داروهای بدون نیاز به نسخه یا داروهای نسخه ای و یا در صورت عفونی شدن جوش ها آنتی بیوتیک تجویز نماید. اما به طور معمول با از بین رفتن هورمون های مادرانه از بدن نوزاد، آکنه نیز از بین می رود.
 

علت آکنه در نوزاد

یک بیماری پوستی شایع و معمولاً موقتی است که بر روی صورت یا بدن نوزاد ایجاد می‌شود و نتیجه آن برجستگی کوچک قرمز یا سفید، یا همان جوش است. حدود 20 درصد از نوزادان به آن مبتلا می‌شوند و تقریباً در همه موارد، این نوع جوش بدون درمان برطرف می‌شود.

تفاوت آکنه نوزادان در مقایسه با آکنه شیرخواران درکومدون‌های باز، یا جوش‌های سر‌سیاه است، که معمولاً در آکنه نوزادی ظاهر نمی‌شوند. این علائم در آکنه‌های شیرخواران شایع‌تر است. آکنه شیرخواری ممکن است به صورت کیست یا ندول نیز ظاهر شود. در موارد نادر، در صورت عدم درمان ممکن است جای جوش آن باقی بماند.

آکنه نوزادان فقط در چند ماه اول زندگی فرزند شما اتفاق می‌افتد ولی آکنه‌های شیرخواران تا زمانی که فرزند شما 2 ساله شود، می‌تواند دوام داشته باشد. آکنه‌های شیرخواران بسیار کمتر از آکنه‌های نوزادی اتفاق می‌افتد.

در هر نقطه ای از صورت نوزاد ممکن است آکنه خود را نشان دهد، اما رایج‌ترین ناحیه گونه‌ی آن‌ها است. همچنین ممکن است در برخی از نوزادان جوش در بالای کمر یا گردن ایجاد شود. اگر کودک شما بی‌تابی یا گریه کند ممکن است آکنه تشدید شود. پارچه‌های زبر و خشن و همچنین ماندن بزاق دهان و استفراغ کودک روی صورت نوزاد می‌تواند آکنه را تحریک کند.
آکنه کودک گاهی ممکن است در بدو تولد روی بدن نوزاد باشد.

اما، در بیشتر موارد، طی دو تا چهار هفته پس از تولد ایجاد می‌شود و ممکن است چند روز یا چند هفته ادامه یابد، اگرچه در برخی موارد ممکن است برای چند ماه نیز ادامه داشته باشد.
 

موارد مشابه جوش نوزادان

مشکلات مشابه آکنه شامل اگزما، اریتما توکسیکوم (راش نوزادی) و میلیا (برآمدگی‌های سفید رنگ کوچک که اغلب زیر چشم ظاهر می شوند) هستند.

اگزما
اگزما معمولاً به صورت برجستگی‌های قرمز روی صورت ظاهر می‌شود. همچنین ممکن است با بزرگتر شدن نوزاد روی زانو و آرنج ظاهر شود. اگزما می‌تواند عفونی شده و زرد رنگ و پوسته پوسته شود. ممکن است با شروع چهار دست و پا رفتن کودک شما و ساییده شدن زانوها و آرنج‌های کودک اگزما تشدید شود.

معمولاً برای پزشک تشخیص اگزما در کودکان از آکنه نوزادی آسان است.

شایع‌ترین نوع اگزما، درماتیت آتوپیک است. اگزمای سبورئیک بیماری است که اغلب با جوش نوزاد اشتباه گرفته می‌شود. این بیماری به عنوان درماتیت سبوره در نوزادان و یا بیماری کلاه گهواره نیز شناخته شده است.

اگزما را می توان با محصولات بدون نسخه درمان کرد. یک داروی ضعیف نیز ممکن است توسط پزشک تجویز شود.

همچنین ممکن است از شما خواسته شود غذاهایی که موجب حساسیت می‌شوند را از وعده‌های غذایی حذف کنید و روزانه محصولات پروبیوتیک (پروبیوتیک‌ها موجودات زنده‌ی کوچک میکروسکوپی هستند که اگر به تعداد کافی در بدن توزیع شوند، سلامت را برای میزبان خود به ارمغان می‌آورند) به کودک‌تان بدهید.
 
اریتما توکسیکوم (راش نوزادی)
اریتما توکسیکوم یکی دیگر از بیماری‌های شایع پوست است که ممکن است به صورت بثورات پوستی، برآمدگی‌های کوچک یا خال‌های قرمز ظاهر شود. در چند روز اول پس از تولد می‌تواند در صورت، سینه یا اندام‌های حرکتی کودک شما مانند دست و پا مشاهده شود. این بیماری بی ضرر است و معمولاً در کمتر از یک هفته پس از تولد ناپدید می‌شود.
 
میلیا
میلیا برجستگی‌های کوچک سفید رنگی است که ممکن است روی صورت کودک شما ایجاد شود. این برجستگی‌ها زمانی رخ می‌دهند که سلول‌های مرده پوست در کیسه‌های کوچک پوست جمع می‌شوند که ممکن است ظرف چند هفته پس از تولد ظاهر شوند. میلیا با آکنه نوزادی بی ارتباط است و نیازی به درمان ندارد.
 

پیشنهاد های خانگی برای رفع جوش

1.شستشویی صورت نوزاد
2.جلوگیری از وسایل خشن و نامطلوب روی جوش
3.عدم استفاده از صابون، لوسیون، عطر
4.عدم مالش صورت نوزاد
5.خشک کردن صورت نوزاد با حوله نرم
6.عدم دستکاری جوش نوزاد
7.استفاده از آب ولرم برای شستشویی نوزاد

رجوع به دکتر

گر آکنه نوزاد شما منجر به جوش‌های سر سیاه، برجستگی‌های پر از چرک یا التهاب شود و همچنین اگر کودک درد یا ناراحتی داشته باشد فوراً به پزشک مراجعه کنید.

اگر بعد از گذشت چند ماه از درمان در خانه، آکنه از بین نرفت، پزشک ممکن است توصیه کند از لوسیون بنزوئیل پراکسید 2.5 درصد استفاده کنید.

در موارد نادر، پزشک همچنین می‌تواند آنتی بیوتیکی مانند اریترومایسین یا داروی ایزوترتینوئین تجویز کند، تا جای جوش روی پوست کودک باقی نماند.

برای کودکان، این تجویز معمولاً فقط برای آکنه‌های شدید ناشی از یک بیماری زمینه‌ای ضروری می‌شود.

آکنه نوزادی مجددا عود نمی‌کند، اما خوب است توجه داشته باشید که اگر کودک شما قبل از بلوغ دوباره دچار آکنه شود، باید به پزشک مراجعه کند زیرا این مورد می‌تواند نشانی از مشکل زمینه‌ای باشد.
 

سخن آخر

همان‌طور که گفته شد جوش نوزاد از عارضه‌های رایج بعد از تولد است که بعد از چند هفته از بین می‌رود. اما در صورت تشدید آکنه‌ها و یا مشاهده علایم غیر معمول حتما با پزشک متخصص مشورت نمایید.

 
منبع:
اپلیکیشن ردیاب کودک (‏Baby Tracker‏)‏